HISTORIE/HISTORY.

De historie of geschiedenis is altijd interesant en voor mij in het byzonder op het gebied van de Kynologie met betrekking tot de uitgaven van penningen,medailles en plaketten.                                                                              Kortgeleden vond ik op internet een koperen plaatje van 5 x 5 c.m.  en 3 m.m. dik,met een gewicht van               43 gram,waarop een afbeelding van een zeer grote hond met daarachter een manlijke strijders figuur ,gelijkend op oud Grieks.

Dat er in de oudheid vecht-honden werden gebruikt in de oorlogs voering  is bekend,z.g. Molossers die hiervoor speciaal werden opgeleid.

In de veldslag bij Marathon  490 jaar vòòr Christus is er zelfs een hond onderscheiden voor zijn moed.                Dit koperen plaatje was voor mij natuurlijk interesant vanwege de grote hond, de herkomst heb ik helaas tot nu toe niet kunnen achterhalen,het lijkt mij een deel van een gesp vanwege de sleuf aan de bovenzijde.                                                                       


Later vond ik op internet nog twee afbeeldingen over Molossers op klei tabletten.Heeft U een suggestie, dan houdt ik mij warm aanbevolen.

 ===================================

De onderstaande penning uit 1900 is uitgegeven ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van de afgebeelde Jonkheer Victor de Stuers  geboren in 1834, op de voorzijde,dat was geen Kynoloog maar referendaris van Kunsten en Wetenschappen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken van 1875 tot 1900. Wat maakt deze penning dan byzonder dat is de ACHTERKANT of keerzijde met het wapen. In afwijking van de meest gebruikte leeuwen als schildhouders zijn hier windhonden toegepast. Dit wapen is afgeleid van het oude adelijke wapen geldig tot 1834, zijn vader was Ridder en zijn moeder Baronesse.De penning heeft een diameter van 66 m.m. en is een officiele uitgave van Begeer,vermeld in diens catalogie onder nummer 424. In mijn catalogus,uitvoerig omschreven onder nr: 36a.                                               (A history medal of  1900  by a 25 years jubilee with dogs on the reverse side).

Victor de Stuers in zijn werkkamer op het Ministerie van Binnenlandsche Zaken te den Haag . 
Een uitgave  uit 1985 ter gelegenheid van een expositie, voor Victor de Stuers in de Koninklijke Bibliotheek en mede verzorgd door het Algemeen Rijks-Archief.         113 pagina's en rijk geilustreerd

=======================================

Heraldiek of wapenkunde is ook al heel oud en dus HISTORIE, en heel leerzaam .Op grond van de gegevens welke ik hierin vond heb ik voor mij zelf een wapen ontworpen.


Gebaseerd op de officieel toegestane uitvoering.             De spreuk boven het schild is in het Latijn,hetgeen gebruikelijk is in de wapenkunde.                     CANDORE et JUSTUS -                                     OPRECHT en RECHTVAARDIG.                                Het gevierendeelde schild met hartschild heeft symbolische afbeeldingen op persoonlijke basis.            (My own  Family Coat of Arms) 


Voorbeelden van Stadswapens


Dat er gebruik gemaakt word van dieren afbeeldingen op wapenschilden is een algemeen gegeven, meest leeuwen maar ook veel andere dieren,waaronder honden zoals ik reeds aantoonde bij bovenstaande penning van Victor de Stuers uit 1900. 

Ook Nederlandse Gemeenten hebben soms honden afbeeldingen,Noordgouwe met het wapen van Berkelland welke zeven gemeenten omvat: Borculo/Laren/Verwolde/Eibergen/Beltrum/Neede en Ruurlo.  En het oude wapen van Terschelling uit 1816.    

Verder vond ik nog Gemeente wapens met honden van links naar rechts; Winterswijk / Hontenisse / Opsterland en Gieten.  Op het wapen van Opsterland staat aan de rechterzijde een halve hond welke een haas achtervolgd.


In Winterwijk worden sinds 1888, jaarlijks Volksfeesten georganiseerd,daarvan heb ik een oude draagpenning voor een bestuurslid van verzilverd brons uit 1900           (28  m.m.)(In theNetherlands are also coat of arms with dogs) 

Familie wapens zijn er niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.


Deze twee Nederlandse familiewapens zijn van Bruno van der Dussen (boven) en Albertus Leonidus.(rechts) 

======================================= 

Een mooi voorbeeld van wapengebruik in de kynologie is een plakette van de voormalige combinatie van kynologenclubs in Overijssel.                                   Rondom het hartschild met het wapen van Overijssel zijn 8 gemeente wapens afgebeeld van de deelnemende clubs ,Zwolle,Almelo.Hengelo en Rijsen aan de rechterzijde, en links, Enschede,Deventer,Steenwijk en Hellendoorn. De bronzen plakette meet 45 x 40 m.m. is 2,5 m.m. dik en weegt 35 gram.                                   Deze combinatie heeft bestaan tot 1948, en is toen opgegaan in de Kynologenclub Zwolle
 

============================== 

Het wapen van de Earl of Southesk.


De wapens van Hunter Weston en Blackwall van links naar rechts.

=====================================


De oudste penning,tot nu toe, in de collectie is deze Franse honden-tentoonstellings penning van Lille uit 1869. Met als beeldenaar de Franse keizer Napoleon III,waarvan diens afbeelding exact gelijk op het toenmalige gangbare muntgeld is afgebeeld .                                                  (Dog exhibition in France,1869)              


===================================

Het onderstaande metalen prijsbordje in Jugendstijl is de 1e prijs op de 3e Internationale honden tentoonstelling  in Hannover,Duitsland in 1907.                                 Meet  18 x 13 c.m. en het koperen hartschild van         9,5 c.m. is op het metalen schild bevestigd met twee omgebogen pennetjes.                                                     Een scharnierend steuntje aan de achterzijde zorgt er voor dat het ook neergezet kan worden.

(First prize Hannover,Germany,1907 , in JUGEND style)

=====================================

Ook oude prenten geven ook van vaak een beeld van het veranderen van een ras in de loop der jaren. En ook rassen welke in de huidige vorm niet meer bestaan. Tekeningen en/of foto's rond 1900.                          


Een Bullebijter.

Bullebijters aan het werk. 

=====================================

Een episode uit de geschiedenis, met naar mijn mening een zwart randje,is de periode dat het in Nederland nog wettelijk toegestaan was om gebruik te maken van trekhonden.                                                                          In een wet uit 1910 werd omschreven aan welke voorschriften moest worden voldaan.Een foto van een melkventer uit  1907 waarbij de hond onder de kar was aangespannen. 

Voor trekhonden werden vaak MATIN BELGE gebruikt.)
Hier een zwaar beladen kar met de trekhonden vòòr de kar gespannen. 


Hieronder een bewijs van inschrijving uit 1929, de bond tot verbetering van den trekhond is in 1902 al opgericht maar de wet uit 1910 in Nederland werd pas in                 1963 !!!!  opgeheven, terwijl in Engeland de trekhond al in 1885 werd verboden.

 

================================== Hieronder een oude catalogus van de 49e Cynophilia tentoonstelling,gehouden te Alkmaar op zondag 8 september 1935 in de stedelijke muziektuin.


 

Let op de waarschuwing,dat de bezoekers  geen honden mochten aanraken.

Binnenpaginanr. 50,met de ingeschreven Bull Terriers en met een advertentie van Dr.Cohen, die in 1936, samen met Dr.Langhout de Nederlandsche Bull Terrier Club hebben opgericht.
Op de beschadigde achterpagina een advertentie van de SIRIUS hondenbrood fabriek te Amsterdam.                     Waarvan ook penningen in de collectie aanwezig zijn.Hier nog een voorbeeld hoe de verschillende rassen in de loop der jaren soms van type kunnen veranderen.        Dit is een tekening van de kop van een                   Engelse Kampioen,    Clumber spaniel uit 1935, van        7 x 8 inches, 17 ,5 x 21,5 c.m,
 

,, Francis Wardle ´´  welke aanzienlijk afwijkt van de hedendaagse  Clumber Spaniel,

======= ==============================

Een afwijkend stukje historie, nu van het voormalig Nederlands Indie. Ook daar werd aan Kynologie gedaan en ook in de vorm van hondententoonstellingen met de daaraan verbonden prijs penningen, medailles en plaketten.

Ieder jaar was er in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw een soort jaarmarkt de PASAR  GAMBIR  waar ook een hondententoonstelling aan verbonden was. De avond voor de tentoonstelling werden er windhonden rennen georganiseerd.

De Hier boven afgebeelde zilveren medaille is uit 1930 gehouden van 23 augustus tot 9 september, het wapen op de keerzijde is van het toenmalige Batavia.

Deze evenementen vonden plaats op het Koningsplein en de opzet was ook om de 30e augustus hier in op te nemen vanwege de verjaardag van hare Majesteit Koningin Wilhelmina en de viering van Koninginnedag.Dat de Hollanders toen ook al zuinig waren tonen de hier afgebeelde prijzen van de Nederlandsch Indische Kynologen Vereeniging, N.I.K.V.  Ze waren dan nog wel van zilver maar de kleinste medaille is maar 17 m.m. zelfs het merkteken van de ontwerper ontbreekt op de kleine uitvoering.Foto's van de tentoonstelling uit 1930.
     De windhonden.

En hier wat persoonlijke historie.

Zo is het begonnen !!!  Links ben ik zelf met mijn vrouw in het midden met onze  zelfgefokte Wereldkampioen Dooby Derby ,,of the Crow's Nest" En rechts, een goede vriend met zijn hond, een Amerikaanse import kampioen. Zwart-Wit, foto en honden.


Hier nog wat meer recente, persoonlijke geschiedenis. We hebben weinig  gefokt maar wel verantwoord,en in de eerste plaats gebaseerd op gezondheid,en daarna op gegevens uit de afstamming.Dat gaf  meestal goede resultaten,in 1981 werd onze zelfgefokte Dooby wereldkampioen in Duitsland in een zware competitie met  77 Amerikaanse Cocker Spaniel  inschrijvingen uit de gehele wereld. Dit was de eerste keer dat een in Nederland gefokte bonte Ami wereldkampioen werd.

Maar thuis was het natuurlijk een gewone gezellige hond.                                                                                            (At home in the garden with our youngst daughter as a sweet,normal house friend)

 (Start aprox. 35 years ago with shows and  breeding     Our own bred National International and World Champion  in 1981 in Germany.                            DOOBY DERBY  ,,Of the Crows Nest")  Particolour,black and white Amercan Cocker Spaniel .                       


Hieronder de Oorkonde van de Internationale Kampioenschaps titel,uitgereikt door de F.C.I.                 in het Frans, deze organisatie was gevestigd in Brussel. Om deze titel te verkrijgen moet de hond minimaal          4 verschillende Kampioenschaps prijzen  hebben behaald in 3 verschillende landen,en uiteraard ook onder verschillende keurmeesters.                                                In totaal werden er 8 titels behaald tussen                 1979 en 1981.  Vier in Nederland, twee in Duitsland èèn in Belgie en èèn in Frankrijk. (Parijs)


Deze oorkonde is  51 x 41 c.m.                                    (F.C.I. International Championship 1981)

Parijs,Frankrijk 1979 Kampioen.

(Paris,France 1979 Champion)
Ook met de Shih Tzu was mijn vrouw succesvol,met onze Kim,Nederlands Kampioen, werd ze onder andere,    Beste Hond van de clubmatch van de Pekingees en Dwergpanielclub in 1985,waar toen door de club in 1986 een jaarkalender van werd uitgegeven.

 


=======================================

Een vermeldenswaard stukje historie is de tekening van onze eerste twee Amerikaanse Cocker Spaniels, een blonde en een zwarte.  


Dit tekeningetje is gemaakt door de bekende striptekenaar Willy Lohmann die ruim 40 jaar onze buurman was. Helaas in 2013 overleden.         


Dit heeft hij getekend op de voor hem zo karakteristieke wijze, die hij ook hanteerde voor zijn strip tekeningen.   Mijn schoonvader, was ook een zeer verdienstelijk schilder en tekenaar, heeft ze toen in een kraaiennest gezet vanwege de kennelnaam. Bij de oudere lezers van o.a.dagblad  Het Parool  was Willy Lohmann bekend om zijn dagelijkse strip van ,,KRAAIENHOVE "   gedurende ruim 10 jaar in de vorige eeuw.                                       

Willy en ik  waren van hetzelfde geboortejaar  en onze kinderen zijn gezamenlijk school gegaan.   
Alle albums welke uitgegeven zijn van Kraaienhove heb ik bij elkaar verzameld, en in 2002,tijdens een expositie van zijn werk, heeft hij een aantal van mijn albums voorzien van een opdracht.                                          Willy tekende in zijn strips vrijwel nooit honden,ondanks dat er thuis wel een hond aanwezig was, meer van Lia, zijn vrouw, en de kinderen. 

Een uitzondering is de uitgave van het stripboek met het verhaal: ,,Frank & Ewoud en de gestolen tankauto " uit 1978, in opdracht van de Waterleiding Maatschappij Overijsel.   De zoon van Willy heet Frank.


De achterzijde van dit album heeft hij ook voorzien van een opdracht en met zijn naam ondertekend.          

VOOR MIJN VRIEND EN VERZAMELAAR       FRITS MATZEN. 

Willy Lohmann