CATALOGUS/BOEK.

CATALOG/BOOK.

Omdat er geen gespecialiceerde informatie bestond over de Nederlandse Kynologische penningen,medailles en plaketten,heb ik zelf , na jarenlang verzamelen van gegevens, een catalogus/boek samengesteld.

(My catalog/book from the Dutch Dog Medals 1890-1940 in Dutch and English)

Veel informatie heb ik kunnen vinden in de biliotheek van het Koninklijk penningkabinet,toendertijd gevestigd in het Museum voor oudheden te Leiden,nadat mijn catalogus gereed was,heb ik als dank een exemplaar geschonken.  Sindsdien is er het èèn en ander gewijzigd; de voormalige Rijksmunt werd werd de Koninklijke Nederlandse Munt die fuseerde met het Geldmuseum en penningkabinet en in 2004 werd het geheel ondergebracht bij de Nederlandse Bank onder de naam; Nationale Numismatische Collectie. In de Bibliotheek aldaar is het nu ondergebracht.               

Ten eerste  onder registratienummer: 21 M 017  in 1995                                                                                  De 1e 50 jaar van de Nederlandse Kynologische penningen,medailles en plaketten van 1890 tot 1940. 

Ten 2e met reg.nr: 21 M 020 uit 1996 in het maandblad De Verzamelaar een uitgebreid artikel met de tekst: Kynologische draagmedailles,prijs en legpenningen.      

ten 3e met reg.nr: 21 M 022-01 uit 1998; Nederlandse Kynologische Penningen van 1890 tot 1940.               

ten 4e met reg.nr: 21 M 022-02 uit 1998; Dutch Dog Medals 1890-1940.                                                           

( In the library of the National Numismatic Collection  of the Dutch Bank are my books registrated under de numbers above)Tot op heden heb ik 481 verschillende exemplaren kunnen traceren en textueel opgenomen,welke met kleuren-scans en omschijvingen in de catalogus zijn vermeld.                                                                       

(There are now 481 different exemplars registrated with text and colour scans in the catalog/book)

Zowel de voorzijde als de keerzijde, 12 stuks per pagina het geheel is op A4 formaat.De nummering bij de foto's per afbeelding correspondeert met de beschrijving.
Hier onder een textpagina in het Engels. 

(Here a example of a text page in English)De periode 1890 - 1940 is bewust gekozen als de eerste 50 jaar van de georganiseerde Nederlandse Kynologie en tevens was 1890 het oprichtings jaar van de Nederlandse Kennel Club ,,CYNOPHILIA"   om een enigzins afgerond geheel te verkrijgen.

De uitgave in eigen beheer omdat een professionele uitvoering door een erkende uitgever niet haalbaar was vanwege de kleine oplage,en daardoor hoge kosten. Uitvoering in een metalen ringband.

Na de vierde druk ben ik gestopt met de uitgave.   

Inmiddels heb ik een vervolg gemaakt, de tweede 50 jaar van 1940 tot 1990, van uitgaven welke ik in de collectie heb. Tot nu toe een proef exemplaar  met 213 verschillende penningen,medailles en plaketten.


Ongeveer in dezelfde genummerde uitvoering als de yitgave van 1890 tot 1940 , 16 pagina's met afbeeldingen van de vòòr en keerzijden in kleur en 32 pagina 's verklarende tekst waarbij de nummering ook weer correspondeert.


Een pagina met rechts de voorzijden van de afbeeldingen en na het omslaan,links de achterzijden . Na veel zoeken heb ik in de afgelopen jaren wel de originele Begeer catalogi kunnen vinden en ook nog andere documentatie van oude Nederlandse penning fabrikanten zoals  van; J.A.A.Gerritsen uit Zeist. 


Anthoni Begeer 1856 - 1910

 

Soms kom je nog wel eens wat oude penningen documentatie tegen, zoals dit oude tijdschrift van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor munt en penningkunde uit 1901. Uitgaven van de Vereeniging voor Penningkunst,opgericht in 1925. 

 

 


En een jubileum uitgave uit 1975 met afbeeldingen van alle penning uitgaven van af de oprichting.


Ook uit de oude honden stamboeken heb ik veel informatie kunenen halen. 

 

De onderste zes afbeeldingen zijn de keerzijden.  

(After many time I found the old original  Dutch Begeer catalogs and other old books with medal history)

Contact opnemen kan via de contact pagina.                  Contact by my contact page)  e-mail:  numis.matz@quicknet.nl       of        f.matzen@quicknet.nl

   KEURMERK  

ONLINE MUSEA