Gegevens/Subjects.


Penningen en medailles worden reeds honderden jaren uitgegeven als prijzen of ter herinnering  aan jubilea of verdiensten.

Als prijzen voor honden, is men in Nederland gestart, ongeveer in 1874 bij de oprichting van de  jacht vereniging ,,NIMROD". Deze organiseerde voor zijn leden ook tentoonstellingen om hun jachthonden te laten beoordelen door erkende en bevoegde keurmeesters  op de exterieur kwalteiten van de honden. En verkreeg na 25 jaar in 1899 het predikaat Koninklijk.

(Start of dog prize medals  aprox. by the foundation of the Dutch  hunting association ,,NIMROD" at 1874).

,,NIMROD" 1896 te  Amsterdam .

In 1890 werd  een vereniging opgericht onder de naam: ,,CYNOPHILIA"  , die het predikaat Koninklijk verkreeg in 1952, om ook andere rashonden op tentoonstellingen uit te brengen dan alleen jachthonden, in de beginjaren zijn er regelmatig gecombineerde tentoonstellingen georganiseerd door Nimrod en Cynophilia.

Gecombineerde tentoonstelling 1898 in Amsterdam


(Foundation of the Dutch Kennel Club ,,CYNOPHILIA" in 1890 for all breeds)Deze vierkante penning van verguld zilver is op de punt geplaatst in ruitmodel en wordt daarom ook wel plakkette genoemd is van een z.g. ,,WINNER" tentoonstelling van Cynophilia uit 1930 in Amsterdam. 50 x 50 m.m.      dik: 3 m.m. gewicht: 55 gram.Onder de herdershond in het hart-medaillon is hij gesigneerd door Corn.L.J.Begeer.

(Square prize medal of Gilt/Silver from Cynophilia at Amsterdam/Netherlands 1930. Size: 2 x 2 inches. thick: 1/8 inch , and weight nearly 2 oz.)

Drie keer politie werkhonden,van links naar rechts een vergulde medaille,in het midden een bronzen penning en rechts een verzilverde medaille,alle uit de dertiger jaren van de vorige eeuw.

Men ging en gaat nog steeds uit van de Olympische gedachte; 1,2 en 3, goud,zilver en brons. Goud was te kostbaar en was dan verguld zilver. Tegenwoordig met het grote aantal inschrijvingen van honden wordt geen edelmetaal meer gebruikt.

(The colours,gold,silver and bronze by the Olympic tradition,but not real gold and silver.)
Dit is zeer waarschijnlijk de enigste penning met de beeltenissen van prinses Juliana en prins Bernhard bij hun huwelijk in 1937,uitgegeven voor een honden tentoonstelling,een Begeer uitgave, naar een ontwerp van M.P.J.Fleur ,verstrekt door de kynologenclub s'Hertogenbosch.

(This is probably the only Dutch dog prize medal  with the pictures of  the Dutch Royal highnes princes Juliana and prince Bernhard of the Netherlands by her marriage in 1937. Exhibition prize medal from the Dutch Kennel Club ,, s'Hertogenbosch" in the Netherlands.)Hier een afbeelding van een curieuze uitzondering,geen metalen ,maar een HOUTEN !!! uitgave uit 1944 door de Apeldoornsche Kynologen Club als ,,NOODMEDAILLE" , omdat de Duitse bezetters in de tweede wereldoorlog in 1944  alle metalen invorderde om te gebruiken voor het vervaardigen van oorlogs materiaal.

(This is a curiously dog prize medal, not metal, but ,,WOOD"  of the Kennel Club Apeldoorn in the Netherlands from 1944, compelled by necessity,because in worldwar II, 1940 - 1945 all the metals are taken by the Germans for the war industry).

Ook kort na de tweede wereldoorlog was er nog veel gebrek aan grondstoffen, vooral metalen,vandaar deze penning uit 1947 van compositie materiaal ,hiervoor is een oude stempel gebruikt uit de dertiger jaren te zien aan de kledij van de mensen op de achtergrond.

(Shortly after the end of WW II was the material often of composition)


Hier onder de afbeelding van een gehard stalen PONSOEN (stempel) voor het slaan van penningen van een SHELTIE met een proefslag in lood.
(A steel stamp model for making medals,with a proof in led) 

Later kreeg ik een aanbieding voor nog twee ponsoenen,van vòòr en keerzijde van een penning welke ook in de collectie aanwezig is. 

Een penning uit 1932 van de Kynologenclub ,,NOVIOMAGUM"  uit Nijmegen en Omstreken.        Met de afbeelding van drie hondenkopjes; een St.Bernard, een Schotse Collie langhaar en een Duitse voorstaande jachthond ruwhaar. 


Deze Ponsoenen wegen 900 gram per stuk. De diameter van de penning is 40 m.m.De keerzijde van de penning in de collectie is later door de  eigenaar van de hond welke deze kwalifcatie behaalde ingegraveerd: ,,DARK"  de roepnaam, was een bouvier,kreeg toen de  4e prijs in de openklasse. Een foutje in de gravering Oppenklasse, op 9 juli 1933. 

( The reverseside is engraved after the show by the owner of the dog,with his name: ,,Dark" and the text missing; double P i.s.o. one P. 

Van dezelfde gulle gever kreeg ik ook nog een oude toegangskaart opgestuurd uit 1929.                             Met bijbehorende enveloppe, persoonlijk door de secretaris per post verzonden.                                         De afmetingen zijn: 15 x 10 c.m. en de portokosten waren toen  7.1/2 cent. (A old Dutch exhibition card of 1929, from a Dogshow.) Heeft U vragen en/of  opmerkingen stuur een bericht: e-mail:       numis.matz@quicknet.nl   of                                              f.matzen@quicknet.nl